Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto
Belde Yönetimi "Aut"Alan Yönetimi "İn"

Belde Yönetimi

Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksek Okulu tarafından “Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma” konulu konferans düzenlendi.

28.04.2014 / 18:54


 



Selçuk Üniversitesi Karapınar Aydoğanlar Meslek Yüksek Okulu tarafından “Yerel  Yönetimlerde Yeniden Yapılanma” konulu konferans düzenlendi.



 



Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak  Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Çukurçayır katıldı.



 



Çukurçayır, Büyükşehir Belediye Kanun Tasarısı'nın Türkiye'nin idari sistemini değiştirdiğine dikkat çekti.



 



Yerel yönetimlerin yürüttüğü hizmetler, günlük hayatımızın çeşitli yönlerini kapsamaktadır. Bir belde içinde yaşayan veya büyük yerlerde yaşayan kişiler, merkezi yönetimden önce yerel yönetim kuruluşları ile temas halindedir. Sabah kalkar kalkmaz yerel yönetimler hizmetleri ile karşılaşıyoruz diye Prof Dr Çukurçayır,”Yerel yönetimler mali ve idari yönden özerkliğe sahiptir. Değişim ve yenilenmek iyidir ama geleneklerde korunmalıdır. Osmanlı’dan bu tarafa yerel yönetimlerde değişiklikler oldu. Cumnhurİyet döneminde ise en büyük değişim 30 Mart tarihinde gerçekleştirildi. Bu yasa ile köylerle birlikte tek Belediye oldu.30 Belediye büyükşehir olurken 51 belediyede ise klasik belediye oldu” dedi.



 



 



 



Büyükşehir yasası ile  belediye başkanlarının yetkileri ise genişletiliyor diye Prof Dr Çukurçayır, Büyükşehir olan illerdeki il özel idareleri de kapatıldı. Antalya'nın bir ucundan diğer ucuna mesafe 650 kilometre. Konya'nın 31 tane ilçesi var. Mevcut görev alanına yetemeyen bir belediye nasıl yüzlerce kilometre öteye hizmet götürecek. Ben Konya da yaşıyorum belediyeye ulaşamıyorum sizler nasıl ulaşacaksınız bilemiyorum. Allah sizlere kolaylık versin. Bu yasa ile sistemi de sarstı. Belediye ve mülki idareler ne yapacaklarını bilmiyorlar.  İdari sistemin değişerek büyükşehir belediye başkanlarını il genelinde etkin kılınırken, vali ve kaymakamların etkinliği azalmıştır. Belde yönetimi “aut” alan yönetimi ”in” oldu.Yeni model  ile hizmet halktan uzaklaştı. Şu anda bin 400 belediye mevcut.36 bin köy vardı bu rakam şimdi 18 bin. Yerel yönetimler demokrasinin okuldur. Yerel yönetimlerin yapacağı hizmetler önemlidir. Türkiye Osmanlıdan günümüze kadar bir arayışın içerisnde. Şu ana kadar neyi arıyor kimse anlamıyor. Aslında doğruyu,standardı,hukuku arıyor. Ama süreklide arayış içerisindeyiz” dedi.



 



Kanun tasarısında ilçeler ve köylerdeki nüfusun da dahil edilerek büyükşehir yapıldığı bir model oluşturulduğunu beliten Prdo dr Küçükçayır, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirterek,” Türkiye'deki belediyelerin mevcut sınırları içerisinde kalan hizmet alanlarına henüz tam anlamıyla yetemezken belediyenin yetki alanının il hududuna kadar genişletilmesinin endişe vericidir.        Şehir merkezine yüzlerce kilometre ötede bulunan ilçe, belde ve köylerdeki belediye hizmetlerinin büyükşehire bağlanması ile kırsalda kamu hizmetinin bitme noktasına gelebilir”


Etiketler:
Bu 3985
YAZARLAR