03.06.2012 Türkiye'de 'petrol borsası' kurulması için çalışma başlatılırken, borsayla ilgili ilk toplantı VOB (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası)-EPDK işbirliğiyle İstanbul'da yapıldı.
Toplantıya THY, Pegasus, Korean Air, Onurair gibi havayolu şirketleriyle POAŞ, Shell Turcas, OMV, Opet, Socar, Starpet, Lukoil, Total, Petder, Tabgis, Tüpraş, Çalık, Petkim gibi akaryakıt dağıtım ve rafineri şirketleri katıldı. Ayrıca, SPK ve finans kuruluşlarının temsilcileri de petrol borsası toplantısında yerini aldı. Petrol borsasının faaliyete geçmesi halinde ilk olarak motorin ve uçak yakıtları işlem görecek. Şirketler, borsa sayesinde ürünü kaç paradan alıp-satacağını bilecek ve gerçek maliyet hesaplaması yapacak.
Toplantıda bir sunum yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Petrol Daire Başkanı Taner Mutlu, Türkiye'de akaryakıt ve ham petrole geçen yıl 33,6 milyar dolar ödendiğine vurgu yaptı. Mutlu, borsanın avantajını şu sözlerle anlattı: "Tamamen serbest ticaret mekanizması içerisinde çalışacak petrol borsası, fiyatların tüm piyasa katılımcıları için öngörülebilir olmasının ve petrol fiyatlarının oluşturduğu belirsizlik ortamının verdiği zararları hafifletecek." Bu arada, VOB bünyesinde kurulacak 'petrol borsası'nın sektöre yeni bir ivme kazandıracağı da belirtiliyor. Taner Mutlu, borsanın potansiyel kullanıcılarını açıkladı: "Türkiye'de faaliyet gösteren ve fiyat riskine en çok maruz kalan 46 dağıtıcı, 6 rafineri ile elektrik üretim ve lojistik şirketleri, 56 serbest kullanıcı, 72 ihrakiye teslimi lisansı sahibi, hava, kara ve denizyolu taşımacılık şirketleri." Mutlu, borsanın nasıl işleyeceği konusuna da açıklık getirdi. Buna göre, işlem görecek sözleşmelere dayanak varlık olarak ilk etapta motorin düşünülüyor. Petrol borsasında yapılacak sözleşmeler dolar üzerinden işlem görecek ve vade aylarının birer aylık dönemler olarak belirlenmesi sağlanarak uluslararası piyasalarla entegrasyonu artırılacak. Ayrıca borsada, sektörden gelebilecek talepler doğrultusunda nakdi uzlaşılı Brent sözleşmelerinin de uygulanma imkânı bulunacak. Toplantıda taraflar da görüşlerini belirtti. Havayolu şirketleri, petrol borsası kurulmasının kendileri açısından avantaj oluşturacağını dile getirdi.
ANKARA ZAMAN