Kuraklığın etkili olduğu Karapınar İlçesinde yeraltı su kullanımında geçen yılın aynı dönemine göre atış olduğu belirtildi.
Nisan ve Mayıs ayında yağmur yağmayan ilçede vatandaşlar su kuyularını daha çok kullanmaya başladı.
Kıraç ekili alanlarda ürünlere biçerdöver giremeyecek olduğu Karapınar’da, Sulu tarımın yapıldığı yerlerde ise sürekli su kuyuları çalışıyor.
Karapınar ilçesinde 28 sulamam kooperatifi bulunurken toplam bu kooperatiflere ait 502 adet su kuyusu bulunuyor.
Karapınar Merkez Sulama Kooperatifi Müdürü Necmettin Ocakçı, geçen yıl bu dönemlerde yağışlar çok iyiydi. Çiftçiler 1 defa ürünlerini sulamışlardı.” Dedi.
Şu ana kadar 3 defa tarlaların sulandığını belirten Müdür Ocakçı,” Çiftçi yağmur yağmadığı zaman sulama kuyularını çalıştırıyor.. Buda çiftçiye masraf anlamına geliyor” dedi.
Kuraklık ve diğer sebeplerle çiftçilerin zor durumda olduğunu belirten Müdür Ocakçı şunları ifade etti.” Karapınar Türkiye’nin en kurak bölgesi. Yağışı az olan bir yer.Bu yılda yağmur yağmadı. Kooperatifimize ait 75 su kuyusu mevcut 42 bin dekar alana sahibiz. Ekinler 2 defa su verdikten sonra kendisini göstermeye başladı. Karapınar genelinde ise 502 su kuyusu var.Kooperatimize ait kuyulardan geçen yılın bu dönemine ait 22 bin saat çalıştırılmışken, bu sene ise %43 lük artışla 36 bin saat su kullanış durumda.Buda çiftçinin cebini yakmaktadır.. Bu rakam diğer kooperatif kuyularını göz önüne aldığımızda daha da yüksek .Karapınar’da yer üstü su kaynakları ulunmuyor. Hepsini yer altından kullanıyoruz..Enerjinin saati de 70 TLTL.Çiftçi zor durumda.Kıraç ekinler yağmur yağmadığı için koyunlar otluyor.Şu anda 1 sulama yapılması gerekirken şu an 3 defa sulandı.Böyle giderse bu sayısı artacak.Geçen yıl ile bu dönemi karşılaştırdığımızda yağmur yağmammış durumda ve enerji daha çok kullanılmış vaziyettedir.” dedi.
Çiftçilerde Hidayet Akbaba ise,Yağmur yağmadı.Her yer kurak gidiyor.3 defa tarlamı suladım.Geçen yıl aynı dönemde bir defa sulamıştım.Perişan haldeyiz” dedi.