50 yıllık ayakkabı tamircisi mesleği devam ettirecek çırak bulamıyor
Karapınar’da 14 yaşında iken Zeki Aydınlı’nın yanında kundura tamirciliğine başlayan 64 İlhan Kolaylı , 50 yıldır özenle yaptığı kundura tamirciliğini gelişen teknoloji inat yapmaya devam ediyor. İşini hala severek yapan Kolaylı Karapınar’da mesleğini sürdüren en yaşlı ayakkabı tamircisi durumunda. En büyük sıkıntılarının çırak bulamama olduğunu kaydeden İlhan Kolaylı,” Gelecek nesillerde ayakkabı tamirciliği diye meslek olacak mı bilmiyorum” dedi.
Eskiden teknoloji olmadığını örs ve çekiçlerle çalıştıklarını kaydeden Kolaylı ” Bu mesleği sürdürecek bir genci olmaması da üzüntü verici” dedi.. Mesleğinin gücünün yettiğince devam ettireceğini belirten Kolaylı, , çırak yetişmediğini ve gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirterek gençlere tavsiyede bulunurken, kundura tamirciliğinin gibi bir çok meslekte insan için altın bilezik olduğunu hatırlattı. Terzilik, berberlik, kalaycılık gibi mesleklerinde ölmeyecek meslekler olduğunu belirten İlhan Kolaylı, bütün mesleklerin yaşatılması gerektiğini kaydetti.
Hala ilk günkü gibi heyecanla dükkanı açtığını kaydedene Kolaylı, “50 yıldır bu işle geçimi sağlıyorum. Evimi ayakkabı tamirciliğinden kazandığım para ile yaptırdım. Çocuklarımı yine bu meslek sayesinde evlendirdim. Elinde mesleği olan aç kalmaz. Şimdi gençler iş beğenmiyor. İşime başladığımda erkenden dükkanı açardım ve ustamın gelmesini beklerdim .Mesleği öğrenmek için ustamı can kulağı ile dinler ve acaba bende bunları yapabilecek miyim diye düşünürdüm. O yıllarda insanlar ayakkabısını tamir ettirir ve çoğu zaman iş yetiştiremezdik. Günümüzde teknoloji ye inat bizlerde yaşamaya çalışıyoruz. Bizlerden sonra çırak yetişmiyor. İşi yürütecek veya bizden sonra işi devam ettirecek insanların olmaması üzücü. Daha önce ilk yıllarda ustamızın yanında çalışırken bir örs bir çekiçle, bir tığ bu işi yaparken şimdi teknolojiden faydalanıyoruz. Şimdi ise frezelerle, foralarla ve preslerle bu işimizi en iyi şekilde teknolojiyle yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Kış mevsiminde işlerinin daha yoğun olduğuna dikkat çeken İlhan Kolaylı,” . Kış sezonunda tabi kışlık olduğu için bot, çizme gibi giyecekler daha çok fazla.. Eskiden ayakkabılar daha kaliteliydi. Kösele ve derinin haricinde bir şey yoktu. Şimdiki ürünlerde eski dayanıklılıkta kalmadı. Yine de kazancımız var. İnkar edemeyiz. Herkes okuyacak diye bir şey yok. Kısa zamanda mesleklere çırak bulunmalı” diye konuştu.