Tülümüz coğrafi işaret aldı
Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası, Karapınar Ticaret Borsası ve Karapınar Ziraat Odası olarak, ilçeye coğrafi işaretli ürün kazandırılması amacı ile Mevlana Kalkınma Ajansı’nın 2022 Teknik Destek Programları kapsamındaki “Karapınar’ın Tescillenmesi” projesi uygun bulundu.
28.05.2024 / 22:53
Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası, Karapınar Ticaret Borsası ve Karapınar Ziraat Odası olarak, ilçeye coğrafi işaretli ürün kazandırılması amacı ile Mevlana Kalkınma Ajansı’nın 2022 Teknik Destek Programları kapsamındaki “Karapınar’ın Tescillenmesi” projesi uygun bulundu. Türk Patent ve Marka Kurumunun yaklaşık 2 yıl süren başvuru ve incelemeleri neticesi ile Karapınar Tülü Dokuması Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile sertifikalandırıldı. Türk Patent ve Marka Kurumu’nda gerçekleşen belge takdimi ile “Karapınar Tülü Dokuması” Coğrafi İşaretli Ürün olmaya hak kazandı. Belgeyi Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak, Karapınar Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kemal Sözen, Yönetim Kurulu Üyesi Halil Türkoğlu ve Genel Sekreteri Hakkı İnci’ye teslim etti.
Başkan Mustafa Kemal Sözen,”Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından coğrafi işaretler konusunda yapılan çalışmalar kapsamında; “Karapınar Tülü Dokuması” 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 28.12.2022 tarihinden itibaren korunmak üzere 08.05.2024 tarihinde 1586 sayı ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından mahreç işareti olarak tescil edilmiştir.
Karapınar Tülü Dokuması; Karapınar ilçesinde yetiştirilen küçükbaş hayvanlardan elde edilen yün veya tiftikten (filik), döner leventli dik tezgâhlarda (ıstar), motifli veya motifsiz şekilde dokunan uzun tüylü halı veya dokuma yaygı olarak adlandırılan bir dokumadır. Karapınar Tülü Dokuması; motifsiz veya imli, bitki figürlü, geometrik ve nesne motifli olarak üretilir. Kullanılan beyaz, krem, kahverengi ve siyah tonları yünün ve tiftiğin doğal halinden elde edilirken diğer renkler boyama işlemiyle elde edilir. Geçmişte Karapınar ve çevresinde yün ipliklerin ve tiftiğin boyanmasında serkile otu, cevt otu (palamut kabuğu), çemen (kimyon çemeni), ceviz kabuğu ve yaprağı, soğan kabuğu ile çay gibi bitkiler kullanılmış olup günümüzde renklendirme işlemi sentetik boyalarla sağlanır. Halılar gibi çözgü, atkı ve hav yapısından oluşur. Fakat tülülerde hav yapısında halıdan farklı olarak, iplik yerine yün veya tiftik yapağısı kullanılır. Hav sıraları arasında geniş zemin atkı sıralarına sahip olmaları Karapınar Tülü Dokumasının belirleyici niteliğidir. Ayrıca üretimi sırasında lifler uzun bırakıldığı için yün kaybı olmaz. Üretiminin hızlı olması, bu dokumanın tercih edilmesinde önemli bir etkendir.
Karapınar Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Karapınar ürünlerinin coğrafi işaretler aracılığıyla koruma altına alınması ve ekonomik katma değerinin yükseltilmesi amacıyla henüz değerlendirilme aşamasında olan Coğrafi işaretli ürün olarak kabul görme potansiyeline sahip Karapınar Kavurgası ve Karapınar Halısı konusunda çalışmalarımızı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Coğrafi işaret çalışmamız çok uzun bir emeğin ürünüdür. Coğrafi işaretlerimize ve yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Çünkü, coğrafi işaretle birlikte pazarlama gücümüz artacaktır. Karapınar Tülü Dokumamızın üretim çalışmalarının artırılması Karapınar ekonomisine ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacaktır. Coğrafi işaret alan ürünümüz, geleneksel değerlerimizi, kültür birikimimizi ve bilgimizi koruyacak ve gelecek nesillere değişikliğe uğramadan aktarılmasını sürdürecektir.
“Karapınar Tülü Dokuması” coğrafi işaret tescilinin tüm üreticilere ve Karapınar halkına hayırlı olmasını diler, bu süreçte emeği geçen İlçe Kaymakamlığımız ve Belediyemize, Mevlana Kalkınma Ajansı’na, ABİGEM’E, Söz Patent yetkililerine, Karapınar Ticaret Borsası ve Ziraat Odası’na, tüm paydaş ve üyelerimize teşekkür ederiz.” Dedi.