Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto
Karapınarda Araştırma Günleri

Karapınarda Araştırma Günleri

Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü; Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi’nde” Araştırma Günü” düzenlendi.

17.11.2012 / 12:33


Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü; Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi’nde” Araştırma Günü” düzenlendi. Programa Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele İstasyon Müdür vekili Durmuş Ali Çarkacı, Karapınar Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Tayfun Gökçe ile çiftçiler katıldı. Araştırma gününde, organik maddenin toprak verimliliği ve erozyon kontrolü üzerine etkileri anlatıldı. Programda konuşan Müdür Vekili Çarkacı, Karapınar’ın ez az yağış alan bir yer olduğunu bu yağışında toprağa verimli olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Çarkacı,” Yöre topraklarının karasal iklimin etkisi altında oluş nedeniyle, doğal olarak organik madde bakımından fakir durumdadır. Bunu bir de toprakların yanlış işlenmesi eklenince, tarım topraklarının organik madde bakımından giderek fakirleşerek,  zamanla verim güçlerini kaybettikleri ve erozyona karşı da duyarlı hale gelmektedir.. Yöre topraklarının organik madde bakımından zenginleştirilmesi için, tarım alanlarında üretilen her türlü organik atığın, daha kolay toprak hazırlığı için bertaraf edilmesi yerine, bu atıkların organik gübre kaynağı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.



 Yöre topraklarının rüzgar erozyonuna karşı oldukça hassas olduğu vurgulanarak, böyle alanlarda tarım yaparken özellikle kış aylarında kabaran toprakların mart nisan ayında şiddetlenen rüzgar ile kolaylıkla taşınmaktadır. Tarım alanlarında bu tür taşınmanın azaltılması için belirlenen dönemlerde toprak yüzeyinin bitki ile örtülü olması gerekir. Ancak yöremizin iklim özellikleri nedeniyle arazinin tamamının bu dönemde ekili olmasının mümkün değildir. Arazimizin hakim rüzgar yönüne dik şeritlere ayrılarak, bir şeridin ekilip, diğer şeridin boş bırakılması esasına dayanan şeritvari ekim yapmak suretiyle rüzgar erozyonunun kısmen kontrol edilebilir. Konya –Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezimizde yapılan çalışmada rüzgar erozyonuyla toprak kaybının en az ve verimin en yüksek olduğu şerit genişliği 40 metre olarak bulunmuştur dedi.



 Araştırma sonuçlarımıza göre tarım alanlarında hakim rüzgar yönüne dik olarak oluşturulan 1 m yüksekliğindeki perdelerin kendi yüksekliklerinin 10 katı bir mesafedeki alanı rüzgar erozyonuna karşı korumuştur.” Dedi.



Programda, arazi gezilerek Karapınar iklim şartlarında rüzgar perdelerinin tesisinde kullanılabilecek bitki türleri ve bu bitki türleri ile rüzgar perdelerinin oluşturulması hakkında teknik bilgiler verildi.



 


Etiketler:
Bu 6229
YAZARLAR