Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto
Borsadan Hububat Ekim Raporu

Borsadan Hububat Ekim Raporu

Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Sayın Nazım SEZER’in davetlisi olarak KOP İdaresi adına KOP Bölgesi’ndeki bitkisel üretim alanlarında yerinde incelemeler yapan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Süleyman SOYLU, Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Nuh BOYRAZ, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden

24.03.2014 / 10:54


 



Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Sayın Nazım SEZER’in davetlisi olarak KOP İdaresi adına KOP Bölgesi’ndeki bitkisel üretim alanlarında yerinde incelemeler yapan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Süleyman SOYLU, Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Nuh BOYRAZ, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet ZENGİN ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet ŞAHİN 21 Mart 2014 tarihinde Karapınar ilçesinde hububat ekili alanlarda teknik incelemelerde bulunmuşlardır.



Karapınar’ın Apak, Yeniceoba, Avşar, Sırnık, Kamışağıl, Ören, Koymat, Uzunkaş, Tilkişar, Karaöz, Bacanak, Zorlu, Kabahasan, Akviran, Gümülük, Kolca, Sekizli, Çingir, Niğde Boğazı, Eşeli, Mısırlı, Hanyıkığı, Yavşançukuru ve Kurtbasan Yaylası mevkilerinde yaklaşık 60.000 dekarlık hububat ekili alanı tarayan Öğretim Üyeleri kışlık buğday ve arpa ekili alanlarda bitki çıkış durumu, bitki gelişimi, hastalık ve zararlılar, çeşit seçimi, soğuk zararı, bitki besleme ve gübreleme, sulama ve toprağın nem durumu konularındaki mevcut durumları yerinde tarla sahibi çiftçilerle birlikte incelediler. 



2013-2014 hububat yetişme sezonu şu ana kadar kuraklığın damga vurduğu ekstrem bir yıl olarak geçmektedir. Karapınar’da Ekim-2013’de 14.8 mm yağış düşerken, bu değer bir önceki yılın aynı ayında 31.4 mm olmuştur.  Aralık-2013’de 5.2 mm yağış düşerken, bu değer bir önceki yılın aynı ayında 73 mm olmuştur. Ocak-2014’de 44.4 mm yağış düşerken, bu değer bir önceki yılında aynı ayında 17.4 mm olarak gerçekleşmiştir. Yöreye 2013-Ekim ve Kasım aylarında yok denecek kadar az yağış düşmüştür. 2013 yılı sonbahar ayları kurak ve soğuk geçmiştir. Bu durum bölgede hububatların kışa sağlıklı çıkış yapmış ve kardeşlenmiş halde girişini engellemiştir. Bölgede Mart aynın ilk on gününde yağan 51.6 mm yağış hububat çiftçisinin karamsarlığını biraz olsun gidermiştir.



Karapınar İlçesi’nde yapılan incelemelerde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.



1. Yörede bu yıl hububat ekim alanları ve bunlardan da makarnalık buğday ekili alanların geçmiş yıllara göre arttığı gözlenmiştir.



2. Yörede buğday çıkışlarında suluda makarnalık buğdaylarda ortalama %15-20, ekmeklik buğdaylarda ise %10-15 eksiklik gözlenmiştir. Kıraç alanlarda bitki çıkış eksikliği %30-40 olarak tespit edilmiştir. Kıraç alanlarda ağırlıklı olarak arpa ekiminin yaygın olduğu, çıkışların da Mart ayı başındaki yağışlarla hızlandığı ve halen devam ettiği gözlenmiştir.



3. Karapınar yöresinde Mart ayının ilk yarısında düşen yağışların özellikle kıraç alanlarda hayati bir önem arz ettiği görülmüş, bu yağmurlar sayesinde birçok kıraç alanda çıkışlar artış göstermiş ve bitkiler rahatlamıştır.



4. 2013 yılı Eylül-Ekim aylarında hiç yağış düşmemesi, sağlıklı bir toprak hazırlığını engellemiş ve bu durum bitki çıkışlarında düşüklüğün sebeplerinden biri olarak görülmüştür. Ayrıca erken ekim yaparak yağmur bekleyip sulamayı geciktirenlerin tarlalarında bitki çıkışında önemli düzeylerde eksiklikler görülmüştür.



5. Bölgede 2013 yılı Ekim ayı başında ekilen ve sulanan buğdaylarda gelişim oldukça iyi olup bitkiler sapa kalkma dönemine gelmiş bulunmaktadır.



6. Şeker pancarı ve mısır yerine ekilen buğdaylarda gelişme henüz tamamlanmamış ve kardeşlenme devam etmektedir. Ekim ayında ekilen fakat geç sulanan buğdaylarda da gelişme aynı düzeylerdedir.



7. Yörede bu yıl hububatta gelişimlerin yavaş olması ve kışın ılıman geçmesinden dolayı yabancı ot gelişimi geçmiş yıllara göre daha hızlı ve yoğun durumdadır. Bu yüzden yöre çiftçileri yabancı ot mücadelesi için bu yıl daha erken davranması konusunda uyarılmıştır. Buğday ve arpa ekili alanlarda çiftçilere yabancı ot ilaçlaması ve yaprak gübrelemesi konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Yabancı ot ilaçlamasında holderin 100 Litresine 500 g üre, 300 g çinko sülfat ve 300 mL sıvı hümik asit karıştırmak tahıl bitkilerini stresten koruyacak, ürün verim ve kalitesini artıracaktır.



8. Taranan tarlalarda kök bölgesi toprak katında nem seviyeleri de incelenmiş ve 10-15 günlük bir süre için yetecek miktarda rutubetin olduğu gözlenmiştir. Yörede çiftçilerin büyük çoğunluğu ilkbaharda henüz sulamaya başlamamıştır.



9. Yörede sulu tarım alanlarının arttığı gözlenmiştir. Karapınar İlçesi’nde modern sulama yöntemleri kullanılmakla birlikte, yöre çiftçileri sulama yöntemleri hakkında tam bir teknik bilgiye sahip değillerdir. Bu durum, çiftçiyi sulamada süre konusunda yanlışlığa sevk etmektedir. Çiftçiler her sulamada ne kadar su vereceğini ve bu miktardaki suyu, kendi sulama sistemlerinin teknik özelliklerini göz önünde bulundurarak, sistemi kaç saat çalıştırmaları gerektiğini hesaplamalıdırlar. Hesaplama yapamayan çiftçiler ise bu konuda teknik personelden yardım talep etmelidirler.



10. Yörede kışın ılıman geçmesi sebebiyle bu yıl fare zararının hububat alanlarında çok daha yoğun olduğu gözlenmiştir. Anız yakmak, farelerin doğal düşmanlarını (tilki, kartal vb.) öldürmek, uygun münavebe ve ilaçlı mücadelenin yapılmaması fare popülasyonunu artırmaktadır.



11. Erken ekim yapılan ve çok gelişmiş olan buğday tarlalarında yoğunluğu değişmekle birlikte mantari bir hastalık olan Septoria Yaprak Leke hastalığına rastlanmış ve bu hastalığın gelişiminin takip edilmesi ile birlikte yoğun olan tarlalarda kimyasal mücadele önerilmiştir. Hastalığın yoğun görüldüğü tarla sahiplerine ise bu hastalıkla mücadele konusunda ilgili uyarı ve tavsiyeler yapılmıştır.Ayrıca bazı arpa ve buğday tarlalarında kök çürüklüğü hastalığına bağlı olarak  tohum çürümeleri ve bitki ölümlerinin yaşandığı gözlenmiştir.Bitki seyrekliklerinin yaşandığı tarlalar kök çürüklüğü hastalıkları bakımından da değerlendirilerek hastalığın olduğu tarlalarda yabancı ot mücadelesi ile beraber kök çürüklüğü hastalığına karşıda ilaçlı mücadele yapılmalıdır.



12. Bölgede buğdayda yüksek kalite için ilkbaharda azotlu gübrelemenin sulu koşullarda en az üç parça halinde verilmesi teşvik edilmelidir. Azotun uygun evrelerde (kardeşlenme, sapa kalkma ve başaklanmada) ve uygun miktarlarda parçalı olarak verilmesi verim ve kaliteyi (protein oranı) artırmaktadır.



Bölgede Nisan ve Mayıs yağışları mevsim ortalamaları düzeyinde gerçekleşse bile sulu hububat ekim alanlarında %10-20, kıraç şartlarda ise ortalama %25-30 oranlarında bir verim düşüklüğü olacağı, Nisan-Mayıs aylarında yeterli yağışların olmaması durumunda kıraç alanlarda verim rekoltesinin daha da çok düşeceği tahmin edilmektedir. Karapınar’da buğday ekim alanlarındaki artış nedeni ile yörenin toplam rekoltesinin şartlar optimum düzeyde gerçekleşirse geçen yıl düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Fakat yörede arpa rekoltesinde bir azalma olacağı öngörülmektedir.



Yonca ekim alanlarında yapılan incelemelerde, yörede yoncaların gelişimlerinin geçen yıla göre daha erkenci olduğu gözlenmiş, bu durum yörede ilk biçimlerin bu yıl daha erken yapılacağı tahminini doğurmuştur.



Karapınar Ticaret Borsası Başkanı Sayın Nazım SEZER’in geçmiş yıllarda organize ettiği ve halen de periyodik olarak devam eden çiftçi eğitim çalışmalarının ve teknik incelemelerinin çok yararlı sonuçlar doğurduğu, yapılan uyarıların bölge ekonomisine milyonlarca Lira ekonomik katkı yapması yanında tarım alanlarının verimliliğinin sürdürülmesi açısından hayati önem taşıdığı, geçmiş yıllarda bölgede elde edilen verim ve kalite değerleri ile ispatlanmıştır. Bölgede geçen yıl ayçiçeği fiyatlarındaki düşüklük ve buğday kârlılığının bu yıl yüksek olacağı düşüncesi ile bu yıl baharlık ekimlerden bir kısım alan hububata geçiş yapmıştır. Bu yıl ülke genelinde şu ana kadar yaşanan meteorolojik kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinde bir miktar azalma olacağı öngörülmektedir. Ülkemizin her yıl 20 milyon ton buğdaya ihtiyacı olduğu göz önüne alındığında bu yıl buğdayın çiftçilerimiz açısından kârlı bir ürün olacağı düşünülmektedir. Fakat Karapınar’da çiftçilerimiz kendi aralarında yüksek verim rekabeti açısından üretimde aşırı maliyet getirecek aşırı gübreleme ve sulama yaptıkları tespit edilmiş, kendilerine bu konularda bilgilendirmeler yapılmış, gereksiz masraf yapmamaları konusunda uyarılarda bulunulmuş, önemli olanın kaliteli ve kârlı bir üretim olduğu anlatılmıştır. Ülke buğday ihtiyacının %10’nundan fazlasını karşılayan KOP Bölgesi’nde tarımın merkezi haline gelen Karapınar İlçesi’nde Karapınar Ticaret Borsası’nın KOP idaresi ile birlikte yörede tarımsal üretim yapan çiftçilerin verim ve kârlılığının artması yönünde faaliyetlerini sürdürmesi geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Karapınar ekonomisine ciddi katkılar yapacaktır.



 


Etiketler:
Bu 4255
YAZARLAR